Η ημερομηνία πραγματοποίησης της 3ης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ KA229  με τίτλο « eSTEM40» στη Σικελία έχει ήδη αποφασιστεί για το Μάρτιο του 2022. Η «καυτή πατάτα» της προετοιμασίας μιας εβδομάδας γεμάτης με εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά δρώμενα έχει περάσει στα χέρια των Ιταλών εταίρων οι οποίοι αρχίζουν ένα τρίμηνο αγώνα δρόμου γιατί η επιτυχία των δύο προηγούμενων έχει ανεβάσει τον πήχη  πολύ  ψηλά.

…και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ζήσει όλα, βιώνεις μια ανεπανάληπτη Erasmus εμπειρία σαν την κινητικότητα στην Σικελία και αναθεωρείς τα όριά σου, τις έννοιες των λέξεων όπως ‘αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων’, ‘κούραση’, ‘άγχος’ αλλά και ‘συνεργασία’, ‘ομαδικότητα’, ‘φιλία’, ‘δύναμη’.

Κάθε κινητικότητα χαρακτηρίζεται από ένα κοινό παρονομαστή, το ίδιο πρόγραμμα με βάση την ανταλλαγή καλών πρακτικών, συγκεκριμένα στην δική μας περίπτωση, πάνω σε estem θέματα, αλλά συνάμα διαμορφώνεται και από μια σειρά ιδιαίτερων κάθε φορά παραγόντων που έχουν να κάνουν με τους συμμετέχοντες, την νοοτροπία και την κουλτούρα της κάθε χώρας, τις δραστηριότητες που απαρτίζουν την κινητικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται κάθε φορά. Πραγματικά, αυτήν την φορά ζήσαμε συνθήκες όχι μόνο ασυνήθιστες και πρωτόγνωρες, αλλά έντονα αντιφατικές… χαράς και λύπης, άγχους και χαλάρωσης, έντασης και ηρεμίας! Μια εμπειρία σίγουρα αξέχαστη αφού κάθε μέρα σχεδόν ήταν γεμάτη τόσο από απρόοπτα γεγονότα όσο και από όμορφες, ‘γεμάτες’ στιγμές!

Η υποδοχή, η παραμονή και η φιλοξενία μας από την Ιταλική ομάδα απλά υπέροχη! Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή νιώσαμε την αέναη προσπάθειά τους να κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε οι αναμνήσεις μας από αυτή την εβδομάδα να είναι μόνο θετικές. Πάντα παρόντες σε κάθε μας ανάγκη, δυσκολία, ανασφάλεια να μας προσφέρουν κάποια εναλλακτική και να συζητήσουν μαζί μας. Τους ευχαριστούμε θερμά που ήταν εκεί για μας…από τον μικρό Antonio μέχρι τον διευθυντή του σχολείου!

Οι μαθητές για άλλη μια φορά, δυστυχώς τελευταία, είχαν την δυνατότητα να βρεθούν στο σχολείο μιας άλλης χώρας, το Instituto S. Citelli στο Regalbuto της Σικελίας και να δουλέψουν συνεργατικά με σκοπό να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Έλαβαν μέρος σε πάνελ συζήτησης για τα ενεργειακά προβλήματα, εξήγησαν τα προβλήματα των χωρών τους, παρακολούθησαν μαθήματα διαφόρων ειδικοτήτων στα Ιταλικά αλλά και ένα διαδικτυακό σεμινάριο από ειδικούς της  ST Microelectronics  πάνω στην Επαυξημένη Πραγματικότητα και την Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα.

Πέρα από την συναναστροφή με διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες, η μεγαλύτερη ανταμοιβή αυτής της κινητικότητας ήταν το δέσιμο της εθνικής μας ομάδας, της Ελληνικής, που σαν μια γροθιά αντιμετώπιζε την κάθε δυσκολία σαν πρόκληση, δίχως να το βάζει κάτω. Αντιθέτως μάλιστα, δεν σταματούσε την προσπάθεια και με επιμονή, υπομονή, συνοχή και άριστη συνεργασία συνέχισε μέχρι να ολοκληρώσει την πορεία της. 10 παιδιά υπέροχα μοναδικά που μόνο χαρά και γέλια μας χάρισαν παρά τις όποιες αντιξοότητες και ένα δέσιμο, μια αρμονική και αποτελεσματική συνύπαρξη με το alter ego  μου, το yin and yang, την εκρηκτική και ήρεμη δύναμη των δυο εκπαιδευτικών συνοδών αυτής της εκδρομής που κάθε μα κάθε φορά είχαν ως αποτέλεσμα την ισορροπία, την επίλυση των όποιων προβλημάτων, την ευδιάθετη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, όποια και αν ήταν η κατάσταση, πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη που πήγαζε και πηγάζει από την αγάπη και των δυο μας για αυτό που ονομάζεται Erasmus+!!

 

 

Το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος και ο απόηχός του θα μας συνοδεύει μια ζωή. Απίστευτες εμπειρίες, άπειρες αναμνήσεις, εκρηκτικές στιγμές και επιβεβαίωση του αρχαίου ρητού  « Εν τη ενώσει η ισχύς»

 

OUR SUCCESS STORY IN THESSALONIKI!!

'Ενα βίντεο που δημιούργησε με πολύ δουλειά και μεράκι ο συνάδελφος του σχολείου μας Γ. Γρηγοριάδης, το οποίο αποτυπώνει όλες τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε όλα τα μέλη της 'οικογένειας' Erasmus+ του σχολείου μας!!! κατά την διάρκεια της 2ης κινητικότητας του προγράμματος στην Θεσσαλονίκη.

Καλή σας απόλαυση!!

Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με κάθε τρόπο και τους γονείς τους που βοήθησαν στην υλοποίηση του.

 

https://youtu.be/9jMU06XuYxE

 

Υπεύθυνες προγράμματος: Καλυβιάνου Δήμητρα & Γκιοτλή Αθανασία

Στο 2ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου-Δαμάσκειο (Νέα Μεσήμβρια)

Την εβδομάδα από 8/11 έως 12/11/2021 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 2η κινητικότητα του Ευρωπαικού προγράμματος ανταλλαγής καλών πρακτικών Erasmus+ KA229, eSTEM (entrepreneurship Science Technology Engineering Mathematics Industry 4.0) που ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Tο σχολείο μας υποδέχθηκε συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές  από σχολεία της Ιταλίας και της Τουρκίας και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω covid 19 το πρόγραμμα στέφθηκε με  απόλυτη επιτυχία .

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αμοιβαίες μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Η πρώτη εξ αυτών πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στην πόλη Zile της Τουρκίας  με θεματική(Smart Living Spaces), η δεύτερη έλαβε χώρα στην πόλη μας με θεματική (Climate Change) και τέλος η τρίτη στην Ιταλία/Σικελία την άνοιξη του 2022 με θεματική (Energy Problems). Στα πλαίσια των μετακινήσεων διάρκειας πέντε ημερών συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες συνεδριακού επιπέδου.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να θέσουν σε εφαρμογή τις γνώσεις τους αλλά και να αποκτήσουν νέες ειδικά σε σχέση με την θεματική που έχει επιλεχθεί, να εξελίξουν την δεξιότητά τους στην επιχειρηματολογία και την επιχειρηματικότητα, να βελτιώσουν τις ψηφιακές και γλωσσικές τους ικανότητες, να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση και τέλος να λειτουργήσει ως έναυσμα σε μελλοντικές συμμετοχές των μαθητών σε προγράμματα Erasmus Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Χαλκηδόνος, η  Κοινότητα Νέας Μεσημβρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, ο Σύλλογος Διδασκόντων , Επιχειρήσεις και οργανισμοί με έδρα το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, η τοπική κοινωνία , οι γονείς και οι μαθητές του Σχολείου μας συνεργάστηκαν με κάθε δυνατό τρόπο στην πλήρη επιτυχία του σκοπού και των στόχων της εν λόγω κινητικότητας.

Οι συμμετέχοντες εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα, το κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS, Μουσεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας, τα λουτρά Πόζαρ, να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα του STEM Education στη Θεσσαλονίκη και να γευτούν τοπικά εδέσματα και γλυκά ως μέρος της φιλοξενίας και της ευγενικής χορηγίας των γονέων των μαθητών του σχολείου μας.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος

Καλυβιάνου Δήμητρα ΠΕ0401  Φυσικός                         Γκιοτλή Αθανασία ΠΕ06 Αγγλικής